Här hittar du svar på vanliga frågor.
Om det är något du inte hittar svar på kontakta oss gärna så hjälper vi dig.

08-790 74 00 | info(a)us-ab.com

Trycktekniska frågor

+

Hur exporterar jag min tryckfil som PDF?

I de flesta program ska du "Exportera som PDF". Välj då Adobe PDF-förinställningen PDF/X-4:2008. Använder du tex. Word eller liknande program bör du "Skriva ut som PDF". Detta gör du via den vanliga utskriftsmenyn.

+

Vad är CMYK, PMS och RGB?

CMYK är den vanligaste färgmodellen som består av färgerna cyan, magenta, gult och svart. Med hjälp av dessa fyra färger blandar man sedan fram alla färger. CMYK är samma sak som begreppet ”fyrfärgstryck”.

PMS är förkortning för Pantone Matching System och är färdigblandade så kallade dekorfärger till skillnad från de vanliga tryckfärgerna CMYK. Genom att använda dessa färger kan man nå färgtoner som inte är tryckbara i CMYK.

RGB är en färgmodell som används på olika skärmar. Det står för röd, grön och blå. Till skillnad från CMYK och PMS som kräver en vit bakgrund är RGB en emitterande färgmodell, de tre färgerna lyser olika kraftigt för att skapa nya färger. Eftersom färgerna måste ge ifrån sig ett ljus är det tekniskt omöjligt att använda denna modell vid tryck på papper.

+

Vad är utfall och skärmärken?

Utfall är när tryckfilen görs något bredare än slutformatet om trycket helt eller delvis går ända ut i kanterna på trycksaken. Detta är för att trycksaken vid beskärningen inte ska få vita kanter. Med andra ord, utfall är den ytan som kommer skäras bort.

Skärmärken är de markeringar som visar var vi ska skära bort överflödigt papper så att trycksaken får sitt slutliga format.

Du lägger till skärmärken och utfall – vi vill ha 3 mm – när du skapar din tryck-pdf.

+

Vilket filformat bör jag skicka för tryck?

Vi föredrar pdf filer.

+

Ska jag lämna in bilder i RGB eller CMYK?

Lämna in bilder i CMYK.

+

Vilket filformat är bäst för bilder?

Vi rekommenderar att du antingen exporterar dina bilder som PDF, TIFF eller JPG.

Viktigt är att du inte använder PNG då detta inte är ett filformat som lämpar sig för tryck utan endast för digital användning.

Allmänna frågor

+

Hur gör jag en order?

Ni kan lägga en order genom att besöka vårt kontor eller genom att skicka e-post. Det går även bra att beställa via vår hemsida.

+

Kan jag maila in mina filer?

Ja, vi tar emot filer via e-post på upp till 10mb. Större filer skickas med fördel via vår usab.wetransfer.com.

+

Vilka leveransalternativ finns det?

US-AB levererar enligt överenskommelse via post och bud i hela Sverige samt internationellt. Du kan också hämta din order i vår butik.

+

Vart skickar jag mina tryckfiler?

För att lämna in era tryckfiler till oss kan ni antingen gå in på "Skicka in filer" här på hemsidan eller bara skicka iväg ett mail till info@us-ab.com.

+

Jag har ont om tid, kan jag få snabbare leverans?

Ute i sista sekunden? Inga problem, kontakta oss innan du lägger din beställning så löser vi ditt problem på bästa möjliga sätt.

+

Vart vänder jag mig vid fakturafrågor?

Antingen så mailar ni faktura@us-ab.com eller ringer oss på 08-790 74 00.